Reklama:

Enzymy ve výživě člověka (II.)

Ronnie.cz > Medicína > Fyziologie

V prvním díle jsme si uvedli, co to jsou vlastně enzymy, a probrali jsme důležitou teorii, bez které bychom se v dnešním pokračování neobešli. Druhý díl bude bohatý již na praktické věci a rady, které ocení jak sportovci, tak i necvičící populace. Nezdržujme se a pojďme pokračovat tam, kde jsme minule skončili.

Důležité enzymy pro výživu člověka

Proteolytické enzymy (proteázy)

Mezi pankreatické proteolytické enzymy řadíme například trypsin, chymotrypsin, prokarboxypeptidázy a elastázu. Důležitý enzym je také pepsin, který se nachází v inaktivní formě (pepsinogen) v žaludku a je první „zastávkou“ všech bílkovin. Zajímavým žaludečním enzymem je také rennin (chymozin), který je v plné míře hlavně u kojenců a dětí, které často konzumují mléko a musí ho umět strávit. Mléčná bílkovina je nejdříve sražena tímto enzymem a stává se pak pro pepsin přístupnější. Pokud dospívající jedinec přestane pít po ukončení růstu mléko, rennin se přestává tvořit. Když se pak takový člověk rozhodne někdy mléka opět napít, má s jeho trávením velké problémy. Často se tento problém zaměňuje s intolerancí na laktózu, ale to je špatně. Většinou tito lidé nemají problém s trávením tvrdých sýrů (např. Eidam), ale mléka se nemohou ani dotknout. Pokud mezi ně patříte, už víte, v čem zřejmě vězí problém. Nepovažujte ale toto za hotovou diagnózu, je to jen další možnost, která může stát za problémem trávení mléka.

Glykolytické enzymy (amylázy)

Glykolytické enzymy štěpí sacharidy. Patří sem stěžejní enzym - amyláza. Nachází se jak v ústech (známá jako ptyalin), tak i v pankreatické šťávě (pankreatická amyláza). Štěpí polysacharidy na jednodušší sacharidy (dextriny, maltózu a maltotriózu). Některé glykolytické enzymy produkuje samotné tenké střevo. Jsou to sacharáza, maltáza, laktáza (štěpí mléčný cukr) a alfa-dextrináza.

Některé osoby mohou trpět tzv. laktózovou intolerancí. Tito lidé mají buď relativní (malé množství), nebo absolutní (nulové množství) nedostatek střevního enzymu laktázy, která stojí za štěpením mléčného cukru. Pro ně se pak stává velice obtížné strávit veškeré mléčné produkty, které přirozeně obsahují tento jednoduchý cukr. Pokud byla v těle tvorba laktázy nějakým způsobem utlumena, může se člověk pokusit o navýšení její aktivity konzumací mléčných produktů ve velmi malém množství a pozorovat, jak tělo reaguje. Pokud daný produkt stráví dobře, může pomaličku jeho množství navyšovat den po dni. Tímto způsobem se může opět dosáhnout plně aktivní lipázy v těle. Ti, co mají absolutní deficit laktázy, mohou vyzkoušet potravinové doplňky, které obsahují laktázu.

Lipolytické enzymy (lipázy)

U sacharidů jsme měli hlavní enzym amylázu, u lipolytických enzymů je zase lipáza, která je produkována slinivkou břišní. Trávení bílkovin a sacharidů je pro specifické enzymy snadnější, ale u tuků je to složitější, jelikož potravou přijaté triacylglyceroly musí být nejprve emulgovány žlučí (vytvoření malých kapének). Vzniklé kapénky jsou již pro enzym lipázu přístupné. Mezi proteolytické enzymy patří dále kolipáza (bez ní by lipáza nebyla schopna štěpení), fosfolipáza a cholesterol ester hydroláza.

Nestravitelné složky potravy

Když se bavíme o enzymech, musíme zmínit i složky potravy, které jsou pro tělo nestravitelné. Jsou nestravitelné z jednoho důvodu - lidské tělo nemá enzymovou výbavu, která by dokázala tyto potraviny správně metabolizovat. Patří sem také částečně nestravitelné složky potravy, na které lidský organismus enzymy též nevyrábí, ale jsou metabolizovány v tlustém střevě našimi bakteriemi, pro které jsou tyto látky prospěšné. Jakmile zmíním slovo „luštěniny“, určitě Vám bude jasné, co se tou „nestravitelností“ myslí. Dále sem patří také různé celulózy, které se nachází v cereáliích, zelenině, bramborách a opět luštěninách. U hub je to např. chitin a u ovoce známější pektin.

Je přirozené, že jsou pro nás tyto složky výživy nestravitelné, protože díky ním si zachovávají střeva svoji funkčnost a zdravou mikroflóru. Bohužel jsou lidé, kterým dělá tato nestravitelnost obrovské potíže a výše uvedeným potravinám se vyhýbají velkým obloukem. Někdo si dá například zelenou papriku a nepocítí vůbec nic, ale pak tu jsou právě jedinci, u kterých se projeví nesmírně velká flatulence a cítí každý pohyb střev. Taková situace se může řešit dvěma způsoby: buď se jednoduše takovým potravinám vyhneme, anebo můžeme vyzkoušet různé trávicí enzymy, které jsou dnes již k dostání.

Přirozeně se vyskytující enzymy v potravinách

Mimo základních výživných látek - sacharidů, bílkovin a tuků - přijímáme v potravě v malých množstvích některé další látky - vitamíny, minerální látky (stopové prvky) a také právě enzymy. Jaký enzym přijmeme, závisí už na druhu potraviny a na stavu, ve kterém se nachází. Například čerstvý ananas je bohatý na enzym bromelain (pomáhá štěpit bílkoviny), kdežto ananas v konzervě už kvůli technologickému zpracování pravděpodobně žádný bromelain obsahovat nebude. Pro organismus je nejlepší příjem některých druhů potravin v syrovém stavu. Ovoce a zelenina obsahují spousty prospěšných enzymů a tepelnou úpravou se ničí. Není tu řeč samozřejmě o mase a potravinách, které musí být tepelně zpracovány, jinak by hrozilo, že pozřeme plno bakterií. K těžce stravitelnému masu bychom měli podávat na podporu trávení například syrové zelí, cibuli, česnek nebo čerstvé bylinky. Teď už víte, že ta cibule v hamburgeru není jen pro chuť...

Enzymy a suplementy

Ve sportovní výživě se začaly využívat dva známé enzymy: papain a výše uvedený bromelain. Oba enzymy dokážou štěpit proteiny a pomáhají tak při trávení enormního množství bílkovin, které často kulturisty doprovází. V některých výrobcích můžete také spatři komplexní směsi (např. Digezyme®), které obsahují více enzymů. Můžeme jmenovat například proteázy, lipázy, amylázy, celulázy atd. Všechny tyto enzymy přispívají k lepší stravitelnosti přijatého produktu. Pokud je někdo na vysokoproteinové dietě, určitě mu takové výrobky přijdou vhod.

Závěrem bych Vás rád pobídl, abyste měli na paměti, že řetěz je tak silný, jak silný je nejslabší článek. Přeneseně řečeno - přijaté velké množství živin ještě neznamená, že stejně velké množství živin tělo stráví, protože záleží na tom, jak moc dokážou být aktivní a silné Vaše enzymy. Pevně věřím, že nyní už víte, co je všechno v organismu zapotřebí, abyste strávili Váš oblíbený steak nebo „pouhých“ pár kapek mléka.


Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

07.03.20:11RANDO - Mal som vraj kvalitné bromelainové tabletky asi pred rokom..
07.03.20:08RANDO - Ja si rád robievam `hovädziu kašičku`... na 1 porciu to vy..
07.03.17:53Vokr - Zajímavý článek, jen by mě zajímalo kolik by toho papainu ..
07.03.13:52Magumi - Díky za odpověď. Ptám se proto, že sacharidy často doplňuj..
07.03.13:28eSko - Úvaha je to v podstatě správná, ale lidské tělo neprodokuj..
07.03.13:25Hockey1000 - Mohu poprosit o vysvětlení následující nejasnosti? Proteáz..
07.03.11:48eSko - Sušený ananas obsahuje také nezanedbatelné množství bromel..
07.03.11:36Magumi - A co sušený ananas? Obsahuje papain a bromelain?
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údaje
Copyright © 2010-2017 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2017 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV NOVÉ  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra