Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Ztráty vitaminů v mase

Ronnie.cz > Medicína > Věda a výzkum
Tento článek je velmi starý, informace v něm tedy už nemusí být zdaleka aktuální.

Ať se podíváte do jakýchkoliv tabulek nutričních hodnot, vždy narazíte na čísla udávající množství jednotlivých výživných látek v dané potravině za syrova. Jenže je více než jasné, že toto množství v surovině se bude lišit od skutečného množství, které z hotového jídla může tělo následně využít. Problematika ztrát živin při kuchyňském zpracování nepatří rozhodně k těm nejpropracovanějším, přesto se v následujícím článku na ztráty vitamínů konkrétně v mase můžeme podívat poněkud podrobněji. Základem následujících údajů bude práce Dr. A. Bognára (Spolkový ústav pro výzkum výživy v Karlsruhe v Německu) a následné praktické použití těchto údajů Prof. Ing. Jana Pokorného, DrSc. z VŠCHT Praha.

Vaření

Vaření je nejjednodušší úpravou. Příklady jednotlivých druhů masa spolu s obsahem vitaminů jsou uvedeny v tabulce 1. Z údajů vyplývá, že při vaření kuřecího masa jsou ztráty vitamínů vyšší, než v případě masa hovězího či vepřového. Nejnižší ztráty jsou při ohřevu uzenin, neboť obalový materiál (střívko) chrání vitamíny před přechodem do vody a zároveň brání přístup kyslíku do náplně. Ztráty při vaření jsou dvojího druhu, jednak se část vitaminů rozkládá varem s vodou, jednak část přechází do vývaru, takže se sice ve vařeném mase nevyskytuje, ale není ztracená. Důvod je prostý, v praxi totiž vývar často konzumujeme a to většinou ve formě polévky. Lepší přehled o ztrátách při vaření potom dává tab. 2, v níž jsou uvedeny jen skutečné ztráty způsobené rozkladem, nikoli ztráty přechodem vitamínů do vývaru.

Vitamin Hovězí Vepřové Kuřecí Uzenina
Retinol 25 25 45 10
Karoten 25 25 45 10
Vitamin D 25 25 45 10
Vitamin E 25 25 45 10
Vitamin K7 25 25 45 0
Vitamin B1 60 70 45 25
Vitamin B2 20 30 5 5
Niacin 50 50 40 25
Vitamin B6 60 55 40 25
Vitamin B12 40 40 50 30
Listová kyselina 35 30 50 35
Pantothenová k. 40 50 40 25
Biotin 30 30 30 30
Tab. 1 Ztráty vitaminů v % při vaření masa (bez započtení vývaru)

Vitamin Hovězí Vepřové Kuřecí Krůta Kapr
Retinol 20 20 20 20 10
Karoten 20 20 20 20 10
Vitamin D 20 20 20 20 10
Vitamin E 0 0 0 0 0
Vitamin K7 0 0 0 0 0
Vitamin B1 40 40 30 40 15
Vitamin B2 0 0 0 0 0
Niacin 20 20 20 20 5
Vitamin B6 40 35 20 20 15
Vitamin B12 30 20 30 30 10
Listová kyselina 20 20 30 40 15
Pantothenová k. 20 15 20 20 15
Biotin 10 10 10 10 10
Vitamin C 25 20 20 20 15
Tab. 2 Ztráty vitaminů v % při vaření masa (započten také obsah vývaru)

Z přehledu tab. 2 je patrné, že za těchto podmínek jsou ztráty vitaminů E, K a B2 nulové.

Podobné výsledky jako při vaření byly získány při záhřevu v páře, v tlakovém hrnci a při mikrovlnném ohřevu, což je důvod, proč nejsou tyto úpravy zvláště uváděny.

Dušení

Tyto ztráty se ukazují podle očekávání výrazně podobné s vařením s tím, že nižší jsou u rybího masa a jater, viz. následující tabulka:

Vitamin Hovězí Vepřové Kuřecí Krůta Králík Kapr Játra
Retinol 20 20 20 20 20 15 10
Karoten 20 20 20 20 20 15 10
Vitamin D 20 20 20 20 20 15 5
Vitamin E 0 0 0 0 0 0 0
Vitamin K7 0 0 0 0 0 0 0
Vitamin B1 40 40 30 30 30 15 10
Vitamin B2 0 0 0 0 0 0 0
Niacin 20 20 20 20 20 5 10
Vitamin B6 40 40 20 20 25 15 15
Vitamin B12 30 20 30 30 30 10 15
Listová kyselina 20 20 30 40 30 15 30
Pantothenová k. 20 20 20 20 25 15 10
Biotin 10 10 10 10 10 10 10
Vitamin C 25 20 20 20 20 15 20
Tab. 3 Ztráty vitaminů v % při úpravě masa dušením

Pečení v troubě

Při pečení v troubě dochází ke ztrátám poněkud více, neboť zde panují větší teploty po delší dobu záhřevu. Toto tvrzení potvrzují údaje v tabulce 4. Jako zajímavost je zde vhodné zmínit poměrně tučnou kachnu, u které jsou ztráty některých vitamínů vyšší než u libové krůty či kuřete. Jestliže se peče maso obalované, jsou ztráty podstatně nižší.

Vitamin Hovězí Vepřové Kuřecí Krůta Kachna
Retinol 45 20 25 20 60
Karoten 45 20 25 20 60
Vitamin D 45 20 25 20 60
Vitamin E 45 15 20 20 60
Vitamin K7 45 15 20 20 60
Vitamin B1 50 50 40 35 35
Vitamin B2 15 15 10 0 10
Niacin 20 25 20 20 20
Vitamin B6 55 40 40 35 35
Vitamin B12 30 20 35 30 30
Listová kyselina 15 15 40 50 50
Pantothenová k. 20 20 25 30 30
Biotin 10 10 15 30 30
Vitamin C 25 20 20 20 20
Tab. 4 Ztráty vitaminů v % při pečení masa v troubě

Smažení na pánvi

Smažení na tenké vrstvě tuku na pánvi je další z velmi častých úprav masa. Doba smažení je zde sice krátká, ale teplota je vysoká, z čehož plynou značné ztráty některých vitamínů (viz. následující tabulka). Pro srovnání je zde uvedeno i maso hovězí a to i přesto, že se běžně nesmaží.

Vitamin Hovězí Vepřové Kuřecí Krůta
Retinol 45 20 25 20
Karoten 45 20 25 20
Vitamin D 45 20 25 20
Vitamin E 45 15 25 20
Vitamin K7 45 15 25 20
Vitamin B1 55 50 30 30
Vitamin B2 15 15 0 10
Niacin 20 25 20 15
Vitamin B6 55 40 45 35
Vitamin B12 30 20 35 20
Listová kyselina 15 15 50 50
Pantothenová k. 20 20 20 20
Biotin 10 10 15 30
Vitamin C 25 - - -
Tab. 5 Ztráty vitaminů v % při smažení masa na pánvi

Variantou smažení je použití obalovaného masa. V tomto případě jsou ztráty vitaminů mnohem menší, protože je maso chráněno před stykem s horkým olejem a před přístupem kyslíku. Toto dokazuje tabulka 6. Omezí se zde např. ztráty vitamínů rozpustných v tucích, které by bez obalení přešly do použitého oleje. Malé ztráty byly zjištěny u těch mas, které se smaží po relativně krátkou dobu, tj. u ryb, jater a karbanátků.

Vitamin Hovězí Vepřové Kuřecí Krůta Kapr Karbanátek Játra
Retinol 20 20 20 20 15 0 10
Karoten 20 20 20 20 15 0 10
Vitamin D 20 20 20 20 15 0 5
Vitamin E 0 0 0 0 0 0 0
Vitamin K7 0 0 0 0 0 0 0
Vitamin B1 15 20 20 20 15 10 10
Vitamin B2 0 0 0 0 0 0 0
Niacin 10 10 15 10 0 10 10
Vitamin B6 20 20 40 35 15 10 15
Vitamin B12 10 10 20 10 10 10 15
Listová kyselina 10 10 30 40 20 10 15
Pantothenová k. 10 10 10 20 10 10 10
Biotin 5 5 5 10 15 5 10
Vitamin C 25 20 20 20 15 20 20
Tab. 6 Ztráty vitaminů v % při smažení obalovaného masa na pánvi

Fritování

Před momentem jsme mluvili o tenké vrstvě tuku, nyní se podívejme na vrstvu hlubokou, na tzv. fritování. V tomto případě se maso většinou obaluje. Výsledky ukazují (tab. 7), že ztráty jsou přibližně stejné jako při smažení obalovaného masa na pánvi.

Vitamin Hovězí Vepřové Kuřecí Králík Kapr Treska
Retinol 20 20 20 20 10 10
Karoten 20 20 20 20 10 10
Vitamin D 20 20 20 20 10 10
Vitamin E 0 0 0 0 0 0
Vitamin K7 0 0 0 0 0 0
Vitamin B1 15 20 25 30 15 15
Vitamin B2 0 0 0 0 0 0
Niacin 10 10 15 10 0 0
Vitamin B6 20 20 40 35 15 15
Vitamin B12 10 10 20 10 10 10
Listová kyselina 10 10 30 40 20 20
Pantothenová k. 10 10 10 20 15 15
Biotin 5 5 5 10 10 10
Tab. 7 Ztráty vitaminů v % při smažení obalovaného masa v hluboké vrstvě tuku fritováním

Závěry

Jednoznačným závěrem výše uvedených údajů je následující doporučení: Pokud je to možné, zahřívejte maso po co nejkratší dobu a dále, pokud chcete zachovat co nejvyšší množství vitamínů, je vhodné maso obalovat. U hovězího, vepřového a kuřecího masa jsou ztráty podobné, naopak u ryb a vnitřností jsou nižší, což je dáno právě již zmíněnou kratší dobou záhřevu. Rozdíly mezi jednotlivými úpravami nejsou příliš podstatné, neboť pokud u některé z metod panuje větší teplota, je tato nutná jen po kratší dobu.



Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 63 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie