Tento článek je velmi starý, informace v něm tedy už nemusí být zdaleka aktuální.
Z výsledků studie publikované v listopadovém vydání American Journal of Clinical Nutrition vyplývá, že nízké hladiny vitamínu C v krvi silně souvisí s mortalitou.
„Staří lidé mají zvýšené riziko podvýživy a zvýšeného oxidačního stresu“, píše Astrid E.Fletcher z London School of Hygiene and Tropical Medicine ve Velké Británii. „Plasmatické koncentrace kyseliny askorbové se s věkem snižují. Stejně tak se mohou snižovat i hladiny dalších antioxidantů.“
Studie je součástí Medical Research Council Trial of Assessment and Management of Older People in the Community. Účastnilo se jí 1214 osob ve věku 75 až 84 let náhodně vybraných ze souboru pacientů 51 praktických lékařů ve Velké Británii. Všem byla odebrána krev a předložen dotazník k vyplnění. Průměrná doba sledování byla 4,4 roku.
Hladiny kyseliny askorbové v krvi byly nepřímo úměrné výši mortality na kardiovaskulární onemocnění. Osoby s nejnižšími koncentracemi vitamínu C v krvi (<17 umol/l) vykazovaly nejvyšší mortalitu. Skupina s nejvyšší koncentrací (>66 umol/l) měla nejmenší mortalitu (hazard ratio = 0,54; konfidenční interval 95%, 0,34-0,84). Po vyloučení osob s kardiovaskulárním nebo nádorovým onemocněním přítomným již při zahájení studie byla mortalita u osob s vysokými hladinami vitamínu C stále poloviční než u osob s nízkými koncentracemi (hazard ratio = 0,51; CI 95%, 0,28-0,93).
Hladiny tokoferolu, betakarotenu a retinolu celkovou úmrtnost neovlivnily.
„Klíčovou otázkou je jak zvýšit koncentrace kyseliny askorbové u starých osob. Nadšení z vitamínových suplementů bylo zmírněno negativními výsledky některých studií, které zkoumaly především populaci středního věku“, píší autoři. „Nejlepším doporučením pro staré osoby je dodržovat dietu bohatou na antioxidanty. Ve vyšším věku se však přidává několik dalších faktorů, například snížená chuť k jídlu, porucha chrupu, fyzické a ekonomické překážky a nedostatek motivace, které toto doporučení limitují.“
Související články:
Co víte o... vitamínech?
Vitamíny - jaké a kolik?
Zdroj:
American Journal of Clinical Nutrition
mediclub.cz