Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Sportovní lékař radí... (01/2010)

Ronnie.cz > Medicína > Ostatní

Děkuji čtenářům za všechny položené dotazy, rád bych však nejdříve podotkl, že medicína, ať už běžná, nebo sportovní, je velice specifickou věcí, a proto je odpovědi na tyto dotazy třeba brát s nadhledem z několika důvodů. Abychom mohli potvrdit či vyvrátit diagnózu, je nezbytné pacienta vidět a osobně vyšetřit. Mé odpovědi berte tedy pouze jako názory odborníka, který pacienta neviděl, avšak podle zkušeností může na základě základního popisu zjistit příčinu zdravotních problémů a doporučit léčbu, která ve skutečnosti může být diametrálně odlišná právě z důvodů nedostatečného či špatně formulovaného popisu problému. V případě, že si nevíte rady se svým zdravotním problémem, můžete se na nás obrátit osobně - bude-li v našich silách Vám pomoci, učiníme vše potřebné. Děkuji za pochopení.

MUDr. Jiří Neumann, Sportklinik - privátní chirurgická ambulance nejen pro sportovce


Dobrý den, hraji velice často tenis a vzhledem k tomuto sportu trpím na servírující rameno a krk, celé to je umocňováno sedavým zaměstnáním. Přidal jsem proto posilování a speciálně posílení krčních svalů a rotátorů ramene mi hodně pomohlo. Stále však rameno "cítím", hlavně při stahování protisměrných kladek, a to i s lehkou vahou. Zvláště při spouštění váhy zpět cítím velkou bolest po straně ramene. Je možné najít třeba nějaký cvik, který by mi s danou oblastí mohl pomoci? Nebo nějaké jiné doporučení? Kloubní výživu a gelatinu beru, nezdá se mi však, že by to mělo nějaký efekt.

Doporučuji navštívit specialistu (ortoped, sportovní lékař) a absolvovat vyšetření magnetickou rezonancí nebo ultrazvukem (UZ) se zaměřením na rotátorovou manžetu. Rotátorová manžeta je komplex plohých šlachových úponů svalů, které komplexně zabezpečují pohyb ramene. Tyto úpony probíhají v rameni v místě mezi hlavicí a spodní částí klíční kosti a nadpažku. V úzkém prostoru jsou drážděny pohybem ramenního kloubu. Velmi často dochází v místě, kde je dráždění největší, k rozvoji degenerativních změn, které často vyústí v zánět těchto úponů nebo jejich přerušení. V tom případě hovoříme o tzv. ruptuře (natržení) rotátorové manžety. V případě, že nezabírá konzervativní léčba, dochází ve většině případů ke složité artroskopické operaci.

V případě zjištění problému je možné dále specifikovat léčbu. V případě, že se jedná o kompletní přetržení, tzv. rupturu šlachy, bude následovat operační řešení a připravte se na zhruba půlroční sportovní absenci. V případě částečného přetržení by se měla absolvovat artroskopie. Také se může jednat o bolesti, které se propagují do ramene a původcem je krční páteř. V tomto případě bych doporučil navštívit fyzioterapeuta, který odstraní svalové dysbalance. Klid a klidový režim je nejdůležitější součástí léčby a vhodná je také fyzikální terapie (laser, magnetoterapie, diadynamické proudy) a tepelné procedury - aplikace suchého tepla (solux).

Dobrý den. Mnoho sportovců, včetně mě, má velké problémy s okosticí. Při běhu, skákání, ale i při normální chůzi bolí. Někdy bolest přetrvává i několik měsíců. Jak tenhle problém tedy léčit? Kostivalem, chladícími gely, masírováním, ledovou vodou? Je třeba běh úplně vypustit a dát si pauzu, nebo pomůže nějaký čas běhat na měkkém terénu? Může být tento problém způsoben špatným došlapováním chodidel na povrch?

V první řadě je potřeba navštívit specialistu (ortoped, traumatolog) a stanovit diagnózu pomocí magnetické rezonance. Dle výsledků pak následně probíhá léčba. Je nutné vyloučit únavovou zlomeninu. V případě, že se nebude jednat o únavovou zlomeninu, doporučujeme navštívit podiatrickou poradnu, kde pacient absolvuje specializované vyšetření (tzv. plantoskopii), která odhalí případnou nerovnováhu a doporučí korekci pomocí termoplastických vložek do bot. K určení doporučení je opravdu potřeba nejdříve zjistit původ bolestí.

Zatímco normální zlomenině předchází nějaký úrazový mechanismus (pád, nehoda atd.), únavové zlomeniny vznikají postupně a po delší dobu. Navíc je i poměrně obtížné je rozpoznat, neboť v počáteční fázi nebývají patrné z rentgenového snímku (RTG). Při běhání, skákání a jiného pohybu se kosti nepatrně prodlužují a někdy se při těchto fyzicky namáhavých činnostech objeví mikroskopické prasklinky. Tyto prasklinky se zpravidla samy zacelí, avšak při opakované zátěži se prasklinka nestačí zhojit a začnou se objevovat další trhlinky. Kost je v tomto místě oslabená. Zhruba po třech týdnech je možné toto pozorovat i RTG daného místa. Pokud zatížení stále pokračuje, může se stát, že kost zcela praskne a vytvoří se tak klasická zlomenina. Tento typ zranění se nejvíce objevuje u atletů - běžců, ale i u ostatních sportovců, kteří jednostranně zatěžují svůj pohybový aparát. Léčba probíhá klidovým režimem, fixace není nutná. Rychlost léčby je individuální vzhledem k rozsahu poranění. Jako prevence se všeobecně doporučuje pestrost tréninku a vyvarování se jednostranného zatěžování pohybového aparátu náchylnějších oblastí, což jsou hlavně záprstní kůstky, lýtková kost atp.

Dobrý den, zajímalo by mě, jak ovlivňuje cvičení s těžkými vahami při objemovém tréninku srdeční sval, zda to může do budoucna přinášet nějaká negativa a jestli existuje nějaká kompenzace pro udržení zdravého srdce.

Ano, statická cvičení v posilovně se zadrženým dechem mohou poškodit srdeční sval. Kompenzace bohužel neexistuje. Doporučujeme 1x ročně navštěvovat specializované zařízení sportovního lékaře a absolvovat komplexní funkční vyšetření klidového a zátěžového EKG a UZ srdečního svalu. Toto dopouručuji všem aktivním sportovcům, členům sportovních klubů, ať už profesionálních, nebo amatérských. Málokdo to ví, ale tyto prohlídky jsou každoročně ze zákona povinné pro všechny aktivní sportovce a bohužel jsou často i podceňované.

Viz výnos Ministerstva zdravotnictví ČR č. 28/1989:

§10a/odst.1: “Preventivní lékařské prohlídce jsou povinni se podrobit: a) účastníci všech forem povinné tělesné výchovy”

§10a/odst.2: “Účastníci tělovýchovných a sportovních akcí jsou povinni prokázat svou zdravotní způsobilost předložením lékařského posudku.”

§10b: “Organizátoři, rozhodčí, trenéři, cvičitelé, instruktoři a ostatní pracovníci při zabezpečování účasti na tělovýchovné a sportovní akci jsou povinni kontrolovat, zda sportovci zúčastňující se tělovýchovných a sportovních akcí mají posudek o zdravotní způsobilosti.”

Platnost této a dalších vyhlášek potvrdil právní odbor Ministerstva zdravotnictví ČR 28. 11. 2002.


MUDr. Jiří Neumann je majitelem a vedoucím centra SPORTKLINIK, privátního chirurgického centra s rozšířenou péčí o pohybový aparát. Toto chirurgické centrum se specializuje na nadstandardní zdravotní péči se zaměřením na pohybový aparát a poskytované služby se vyznačují vysokým stupněm profesionality personálu v kombinaci s používáním nejmodernějších diagnostických a léčebných metod.

Své dotazy můžete MUDr. Jiřímu Neumannovi posílat prostřednictvím tohoto formuláře:

Vaše jméno / Nick:
Váš e-mail:
Váš dotaz do poradny:




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

17.06.17:11Frozz. - Děkuji za zveřejnění mého dotazu ohledně bolesti okostic, ..-1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie