Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Sportovní lékař radí... (05/2010)

Ronnie.cz > Medicína > Ostatní

Dobrý den, s menší prodlevou jsme pro Vás opět připravili zajímavé informace z oblasti sportovní medicíny. V poslední době se nakupilo několik dotazů týkajících se problematiky poranění kloubů. Základní poranění a jejich řešení jsme se pokusili popsat v níže uvedeném článku. Děkujeme za Vámi zaslané dotazy a na další se budeme těšit v dalším pokračování této rubriky. V případě akutních problémů nás neváhejte kontaktovat osobně, rádi Vám pomůžeme, pokud to bude v našich silách.

Váš Sportklinik Medical team


Podvrtnutí kloubů vzniká nejčastěji nepřímým násilím, u atletů např. v důsledku přešlápnutí odrazové desky při skoku do dálky nebo při doskoku na okraj žíněnky, u fotbalistů, basketbalistů, tenistů či volejbalistů špatným došlápnutím, u kulturistů nekontrolovaným rotačním pohybem atd. Dojde tak buď k natržení pouzdra a vazů, nebo jen k jednostrannému natržení vazu. Vždy musíme co nejdříve stanovit, zda je vazivový aparát pouze natažen, nebo přetržen.

Zranění kotníku

Hlezenní kloub je jedním z nejčastěji poraněných kloubů vůbec. V naprosté většině případů je podvrtnutí kotníku výsledkem poranění zevních vazů. Většinou se nejprve poraní přední vaz, potom střední. V některých případech může být poraněn i vaz vnitřní, občas jsou k vidění i zlomeniny. Pacient má otok a bolestivost před a pod zevním kotníkem. Pokud se nezahájí léčení, v několika hodinách se postupně zvětšuje hematom.

Důležitým příznakem pro diagnózu je lokalizace bolesti při pohmatu, přičemž platí, že není-li bolestivost nad předním vazem, nejedná se o rupturu vazů. Rentgenové vyšetření kotníku se provádí jen v případě, cítí-li pacient bolest nad kostmi, případně není ihned po zranění schopen zatížit kotník tělesnou váhou. K rentgenu se též může lékař uchýlit při dalším klinickém vyšetření. Poranění vazů hlezna je doprovázeno okamžitým krvácením z mnoha cév vazů a kloubního pouzdra, proto je prvořadým úkolem léčení minimalizovat krvácení a otok. Provádí se znehybnění, klid, komprese, ledování a zvednutí končetiny.

U dalšího léčení platí, že ačkoliv chirurgický zákrok (zašití vazů) může mít své výhody, ve většině případů poskytuje funkční léčba rychlejší obnovení plného rozsahu pohybu a také rychlejší návrat ke sportu, navíc neovlivňuje stabilitu více než jiné způsoby léčení, je bezpečnější a méně nákladná. V období rehabilitace je důležité chránit hlezno před novým poraněním tejpováním nebo dlahováním kotníku. Tejpy mají být aplikovány po celý den včetně sportovní aktivity.

Zranění kolenního kloubu

Koleno je druhým nejčastěji zraněným lidským kloubem, hned za kotníkem. Rozeznáváme různá vazivová poranění - přední zkřížený vaz, zadní zkřížený vaz, vnitřní postranní vaz a zevní postranní vaz, poranění vnitřního a zevního menisku, poranění chrupavky holenní kosti, stehenní kosti a čéšky, dále pak zlomeniny holenní kosti zasahující do kloubu, zlomeniny dolní části stehenní kosti a zlomeniny čéšky.

Nejčastějším a nejzávažnějším je poranění předního zkříženého vazu. Přední zkřížený vaz je druhým nejsilnějším vazem kolena. Poranění může být částečné se zachovalou stabilitou, nebo kompletní s nestabilitou kolenního kloubu. K diagnóze je třeba vyšetření zkušeným lékařem - ortopedem, traumatologem, chirurgem. V poslední době je zejména sportovci vyhledávána možnost vyšetření pomocí magnetické rezonance. Nutno však říci, že až 70 % výsledků magnetických rezonancí je mylných. Téměř 100% diagnózu odhalí pouze přímá kontrola neboli artroskopie kolenního kloubu. V akutním stádiu, kdy je v kloubu krev, je operační pole velice nepřehledné, ovšem i prostý výplach kolenního kloubu má své výhody. Nedá se tedy jednoznačně určit správný postup léčby, to je dáno zkušeností ošetřujícího lékaře, jeho možnostmi a rozsahem poranění. Všeobecně se však přimlouvám ke konzervativnímu postupu.

Jaké jsou zásady při neoperačním způsobu léčby přetržení předního zkříženého vazu? Klid, znehybnění, fixace, odsání volné krve, prohojení tkání. Následně pak lze dovyšetřit magnetickou rezonancí, v případě bolestivosti delší než 6 týdnů od momentu úrazu je indikována artroskopie kolenního kloubu. Rehabilitace má postupovat tak rychle, jak ji pacient toleruje. Operační léčba se normálně provádí 3 - 8 týdnů po zranění. S pomocí rehabilitace, která umožňuje svalovou funkci, snížení otoku a snížení bolesti, lze dosáhnout plného rozsahu pohybu. Ne všechny rekonstrukce však umožní plnou funkci a dosažení stejné úrovně aktivity, jako byla před poraněním. Devadesát procent operovaných sice může subjektivně dosáhnout dobré funkce, výsledky se ale mohou časem zhoršit.

Podvrtnutí (distorze) kloubu - posouzení rozsahu zranění, léčba a rehabilitace

Příznaky a projevy zranění Léčebný postup Rehabilitace
Malý otok, minimální omezení funkce kloubu V první fázi klidový režim a zvednutí končetiny, ledové zábaly, vhodná lokální kryoterapie po dobu asi 4 dnů, medikamenty: Aescin 3x 2 tablety 5 dnů, vhodný Wobenzym 3x 10, nebo Phlogenzym 3x 3 tablety denně. Tento postup nechť zvolí lékař, ne pacient, včetně možnosti imobilizace - ortéza, fixační sádrový obvaz. Po vyléčení akutního stavu upravit svalovou dysbalanci v okolí kloubu, uvolnit zkrácené svaly (různé techniky - protažení, masáže, akupunktura, akupresura) a posílit oslabené svaly, tj. kožní stimulace nad svalem při zapojení svalu, zapojení svalu proti odporu, senzomotorika (nestabilní plošina, polokoule) a jiné s cílem dobré svalové koordinace při pohybu a dle celkového stavu návrat ke sportovní činnosti.

Okamžitý otok a bolest s omezením pohybu, eventuálně krev v podkoží, pravděpodobně vážnější poranění s poškozením vazu V první fázi klidový režim a zvednutí končetiny, ledové zábaly a neprodleně odborné lékařské vyšetření. Na oblast hlezna provést doplnění diagnostiky, tzn. ultrasonografie k vyjádření se k poranění vazů. Na oblast kolenního kloubu doplnit diagnostiku o magnetickou rezonanci či artroskopii kolenního kloubu. U kolenního kloubu vždy rozhodnout buď o možnosti konzervativního postupu léčby, nebo operační artroskopie. Stejně tak je třeba uvažovat při poranění vazů hlezna. Medikamenty: Aescin 3x 2 tablety 5 dnů, Wobenzym 3x 10 tablet. Po vyléčení akutního stavu upravit svalovou dysbalanci v okolí kloubu, uvolnit zkrácené svaly (různé techniky - protažení, masáže, akupunktura, akupresura) a posílit oslabené svaly, tj. kožní stimulace nad svalem při zapojení svalu, zapojení svalu proti odporu, senzomotorika (nestabilní plošina, polokoule) a jiné s cílem dobré svalové koordinace při pohybu a dle celkového stavu návrat ke sportovní činnosti.


MUDr. Jiří Neumann je majitelem a vedoucím centra SPORTKLINIK, privátního chirurgického centra s rozšířenou péčí o pohybový aparát. Toto chirurgické centrum se specializuje na nadstandardní zdravotní péči se zaměřením na pohybový aparát a poskytované služby se vyznačují vysokým stupněm profesionality personálu v kombinaci s používáním nejmodernějších diagnostických a léčebných metod.

Své dotazy můžete MUDr. Jiřímu Neumannovi posílat prostřednictvím tohoto formuláře:

Vaše jméno / Nick:
Váš e-mail:
Váš dotaz do poradny:




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

09.12.16:02tarzos - Nedávno se mi stal úraz s kolenem, a tento vaz jsem si nat..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie