Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Sportovní lékař radí... (01/2011)

Ronnie.cz > Medicína > Ostatní

Dobrý den, vítáme Vás v novém roce v této rubrice, věříme, že všem čtenářům se start do nového roku podařil dle představ. Dnešní článek zaměříme na častá, někdy více či méně bolestivá poranění šlach a svalů. Každý sportující jedinec se s tímto nepříjemným druhem zranění setkal. Spousta došlých dotazů se týkala právě tohoto tématu, proto není od věci tato zranění obecně popsat a říci, jak by se měla standardně řešit. Jelikož se jedná o velice specifickou záležitost, lékařské názory a postupy léčby se mohou někdy i ve spoustě bodů lišit. Důležitý je individuální přístup lékaře k jednotlivým sportovcům. V případě, že se Vám toto zranění přihodí, neváhejte vyhledat sportovního lékaře. Sportovního z toho důvodu, že lékaři pro běžnou populaci mají obvykle skeptický postoj ke konzervativní léčbě, která je pro vrcholového sportovce mnohdy výhodnějším řešením vzhledem k tréninkovému procesu. Tím samozřejmě nechci říct, že to je špatně, vůbec ne. Jen sportovcům doporučuji vyhledat příslušnou nejvhodnější pomoc.

Váš Sportklinik Medical team


Poranění svalů a šlach

Natržení či úplné roztržení svalů je nejčastějším poraněním při sportu. Natržením bývají postižena jen jednotlivá svalová vlákna, celková svalová hmota zůstává tvarem a na pohled nezměněna. Mezi svalovými vlákny vzniká krevní výron. K natržení svalů dochází při úderu (např. tzv. koňarem), při nekoordinovaném pohybu spojeném se svalovým stahem nebo při náhlém a neočekávaném odporu, což bývá časté u sprinterů.

Svalová poranění jsou reakcí na přetrénování, únavu, nebo naopak u nedostatečně trénovaných na zvýšené svalové napětí. Můžeme je proto pozorovat i na počátku přípravy, při prochlazení svalstva a u starších sportovců. Někdy se krevní výron objeví za 2 - 3 dny, jindy brzy po úrazu. Při pohmatu můžeme zjistit bolest a zatvrdnutí, při větší trhlině je možné nahmatat zářez, který se však vyplní krevním výronem.

Diagnózu samozřejmě provede lékař (ortoped, chirurg, traumatolog, sportovní lékař), nejlépe za pomocí ultrasonografie svalu, přesněji pomocí magnetické rezonance.

Svalové trhliny se hojí jizvením. Časté a neléčené trhliny se přemění ve vazivo a v dalším průběhu může dojít až ke kostnatění vazivové tkáně. Tyto pochody, které mohou vést k dočasné, až úplné sportovní invaliditě, se vyskytují zvláště ve čtyřhlavém svalu stehenním, dvojhlavém svalu pažním a v přitahovačích horních končetin.

Léčba

U svalových trhlin vystačíme se zklidněním svalu, přikládáním Priessnitzových obkladů pro první asi 4 dny, nejlépe na noc, později je vyměňujeme za teplé obklady. Po týdnu je možné začít s pomalým rozcvičováním svalu. Celkové hojení svalu trvá 4 - 6 týdnů s následnou rehabilitací.

V poslední době je často využívána aplikace rázovou vlnou, ne však na postižený sval, ale na okolí svalu, kde je reflexní spasmus. Aplikace rázové vlny v těchto případech musí být v rukou specialisty. K návratu do tréninku po svalovém poškození je velice důležité upravit svalovou dysbalanci, a proto se bezprostředně po vyléčení nedoporučuje posilovna.

Poranění šlach

Ke šlachovým poraněním patří úplné či neúplné roztržení šlachy a roztržení šlachové pochvy. Ze všech šlachových přetržení se při sportu vyskytuje nejčastěji přetržení Achillovy šlachy. U sportovců jsou též typické trhliny v místě odstupu nebo úponu šlachy dvojhlavého svalu paže (vrhání, vzpírání). Odtržení šlachy trojhlavého svalu paže pozorujeme taktéž u vrhačů. U sprinterů a skokanů dochází často k odtržení šlachy čtyřhlavého svalu stehna.

Diagnóza poranění šlachy je někdy potvrzena typickými příznaky - v okamžiku poranění pocítí pacient bleskovou bolest v místě trhliny a následně šlacha vykazuje funkční poruchu. Později se objeví krevní výron. Při úplném přetržení nalézáme nepřirozené postavení v nejbližším kloubu. Odlomení kosti se šlachou potvrdí pouze rentgenové vyšetření.

Léčba

Konzervativní léčbu můžeme doporučit jen u natržení šlachy. Spočívá ve 3 - 4týdenním znehybnění. Při úplném přetržení je třeba provést operační zákrok. Po sešití šlachy uvedeme končetinu do klidového stavu přiložením sádrového obvazu na 4 - 6 týdnů. Rehabilitační léčba a povolení k tréninku se řídí podle druhu šlach a rozsahu poranění.

příznaky a projevy zranění léčebný postup rehabilitace
pocit nadměrného tahu ve svalu, menší bolest, minimální omezení pohybu, citlivost na pohmat studené zábaly, relativní klidový režim a snižování bolesti a otoku s podporou hojení (viz metody zmiňované výše), dále laser, eventuálně lokální elektroterapie při návratu do tréninku po svalovém poškození je velmi důležité upravit svalovou dysbalanci

náhlá bolest s pocitem píchnutí, prasknutí ve svalu nebo šlaše, snížená a omezená pohyblivost v postižené končetině, eventuálně tvarová deformita v průběhu svalu nebo šlachy stabilizace končetiny v nebolestivé pozici a co nejdříve lékařské vyšetření (klinické vyšetření, eventuálně ultrazvuk nebo magnetická rezonance), další postup dle typu postižení při návratu do tréninku po svalovém poškození je velmi důležité upravit svalovou dysbalanci, ihned po vyléčení se nedoporučuje posilovna, rotoped a podobně


MUDr. Jiří Neumann je majitelem a vedoucím centra SPORTKLINIK, privátního chirurgického centra s rozšířenou péčí o pohybový aparát. Toto chirurgické centrum se specializuje na nadstandardní zdravotní péči se zaměřením na pohybový aparát a poskytované služby se vyznačují vysokým stupněm profesionality personálu v kombinaci s používáním nejmodernějších diagnostických a léčebných metod.

Své dotazy můžete MUDr. Jiřímu Neumannovi posílat prostřednictvím tohoto formuláře:

Vaše jméno / Nick:
Váš e-mail:
Váš dotaz do poradny:




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie