Před napsáním příspěvku nepřehlédněte
pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.
Mal som vraj kvalitné bromelainové tabletky asi pred rokom... Kvalitne som ich rozdrvil, dokonca tri... (1500mg bromelainu !).... dobre premiešal s vodou... skúsil to aplikovať na pomleté (to je ešte lepšie, len sa pokazil mlynček...tak to teraz pracne `narezávam` na drobné kúsky) hovädzie... a ... nemalo to účinok, nič nerozložilo..... ZVLÁŠTNE. Zato 20 (dvadsať) ml ananásovej šťavy áno....
Ja si rád robievam `hovädziu kašičku`... na 1 porciu to vyzerá asi takto : 200g hovädzieho najemno a na drobnéééé kúsky narežem, a potom zalejem čo ja viem...možno 20ml ananásovej šťavy (čo si vytlačím z klasického ananásu)... dobre premiešam, a dám do chladničky na 12 hodín... Potom to mám uvarené za 10 minút, asi 90% produktu bude kaša, zvyšných 10% nejaké šľachy z mäsa, ktoré nemusí dobre `natráviť` ananásová šťava... Dám do toho trochu chilli, trochu prírodnej solčanky, slaninu, či masť... a ... jedlo mám hotové. Chutí mi to...
Zajímavý článek, jen by mě zajímalo kolik by toho papainu a bromelainu mělo být. Tak jestli by to prosím nemohl někdo zmínit. dík
Díky za odpověď. Ptám se proto, že sacharidy často doplňuji pomocí sušeného ovoce. Od příště to bude sušený ananas a papája. :-)
Úvaha je to v podstatě správná, ale lidské tělo neprodokuje papain, takže není čistě podmnožinou proteáz, ale logicky to myslíš správně. Papain se dá přirovnat k vitamínu a proteázy k B-komplexu.
Mohu poprosit o vysvětlení následující nejasnosti? Proteázy tráví proteiny, to je v článku uvedeno. Na několika (málo) proteinových suplementech je uvedeno, že obsahují třeba papain. V nějakých jiných suplementech jsem viděl uvedeno přímo `proteasa`. Co je z tohoto pohledu `víc`... když je obsahem suplementu `proteasa` a nebo když je tam konkrétně `papain`. Já to chápu tak, že zmíněný enzym (papain) je podmnožinou proteas, tzn. je-li tam uvedena proteasa, je to lepší. Nepletu se ale? Případně je dost možné, že míchám švestky s jahodama a mluvím úplně z cesty...

Napadá mě tu ještě přirovnání, zda-li se na papin mohu dívat např. jako na vitamín B1 a na `proteasa` jako na celou tabletku `B komplex`. Je to tak?
Sušený ananas obsahuje také nezanedbatelné množství bromelainu, určitě více, jak konzervovaný, který prochází tepelnou sterilizací a proto své přirozené enzymy již skoro neobsahuje. Nejlepší je samozřejmě čerstvý, ale sušený ananas je také volba. Jen bych si dával pozor na podstatně vyšší energetickou hodnotu. Díky odpařování vody se zvyšuje koncentrace energetických látek (podíl na 100 g).
Papain je enzym papáji, ten v ananasu nenajdeš.
A co sušený ananas? Obsahuje papain a bromelain?
