Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Fyzioterapeut radí... (01/2020)

Ronnie.cz > Medicína > Patologie

Poradna odpovídá na konkrétní dotazy zájemců velmi zjednodušeně, aby jejímu
obsahu porozuměl skutečně i ten, kdo má nulové vědomosti o pohybovém aparátu.

Hledáte-li podrobnější informace k daným tématům, využijte našeho vyhledávače
nebo členění příspěvků podle kategorií, mnoho odborněji laděných a podrobnějších článků jistě najdete.

Fyzioterapeut radí: Krční páteř (I.) - bolest šíje
Fyzioterapeut radí: Bolest v zádech
- výhřez meziobratlové ploténky (III.)

Předešlé díly rubriky "Fyzioterapeut radí" se na základě dotazů čtenářů hlouběji zabývaly mnoha tématy, které zpracovávaly ve formě obecnějších článků, ať už týkajících se problémů se zády, krční páteří, koleny, rameny, kotníky, nebo meziobratlovými ploténkami. V dnešním díle dáme prostor konkrétnějším odpovědím přímo na jednotlivé dotazy.

Děkuji čtenářům za množství otázek. Poradit a pomoct na dálku samozřejmě není jen tak, jedná se spíše o takové nasměrování, co a jak řešit, za jakým lékařem dojít pro konkrétní vyšetření. Diferenciální diagnostika se musí vyšetřit osobně. Zde popisované potíže s rameny a zády jsou otázkou mnoha různých diagnóz. Proto svoje problémy a bolesti dlouho nepřecházejte a vyhledejte vhodné odborníky dle uvedených rad.

Texty ve slovenštině byly ponechány v původním znění bez úprav.


Michal:
Dobry den, mam otazku na praskajuce koleno, sice nebolestive, ale neprijemne, hlavne pri bicyklovani, comu sa venujem strasne rad... Pri kazdom zaslapnuti nechutne puka. Deje sa mi to od podvrtnutia mensieho urazu. Neopucha, neboli, pohyblivost normalna. Co to moze byt?

Čtyři týdny od distorze kolene je příliš krátká doba na to, abyste byl stoprocentně bez obtíží. Obtíže mohou přetrvávat ještě měsíc, pokud nebyly porušeny měkké tkáně (kolenní vazy). Pokud koleno neotéká, nebolí a je hybnost v normě, nemusel byste se obávat porušení vazů, ty byly pouze natažené a než se zhojí, tak to také vyžaduje čas. Jízdu na kole či rotopedu (ne velký převod nebo těžké kopce) dokonce na rekonvalescenci doporučuji. Určitě by Vám mohl ulevit i kinesiotape. Přelupávání by mělo postupně ustávat, i když trvat může i neurčitě delší dobu. Nejedná se o nic závažného, pokud stav nebude doprovázen otokem kolene, bolestí, omezením hybnosti. Pokud se nějaký z těchto příznaků objeví, určitě doporučuji ortopedické vyšetření.

Marcy68:
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal. Je mi 51 let a mám degenerativní změny na páteři. Podle MR spondylarthrosa L4/5, incip. osteochondrosa L5/S1. Ploténky bez výhřezu či hrubších protruzí. Šíře kanálu 15 mm, minimální foraminostenosa L3-5. Tolik ze zprávy od lékaře. Od puberty mám ještě mírnou skoliózu, která mi v mém životě nezpůsobovala žádné velké problémy, jen občasné pobolívání spodních zad. Teď k mému dotazu. Cvičím metodu DNS od prof. Koláře asi 6 měsíců a cítím, že stojím na místě. Nikam už se neposunuji. Mám problém s drážděním do nohy. Dráha hýždě, kyčel, koleno až kotník. Někdy intenzivní, někdy mírné. Síla v noze normální. Cit také. Někdy brní nárt. Mohu si dovolit zapojit intenzivnější cvičení silovější povahy s vlastním tělem? Popřípadě jaké? Děkuji Vám za Vaši reakci. S pozdravem Martin.

I když nález není úplně velký, i tak dokáže hodně znepříjemnit život, jak jste se již přesvědčil. Chválím Vás za cvičení DNS. Jen z dotazu nevím, zda jste se metodu učil sám z nějakých videí, nebo pod dohledem fyzioterapeuta. Pokud jste se metodu učil sám, stojíte na místě a metoda Vám vyhovuje, určitě bych se objednala k fyzioterapeutovi, který tuto metodu ovládá, aby Vám zkontroloval provedení cviků, zda je správné. Pokud máte cviky přímo od fyzioterapeuta, měl byste s ním konzultovat současný stav. Do intenzivnějšího cvičení bych se zatím příliš nepouštěla. Ze cvičení s vlastní vahou bych maximálně zkusila zapojit planky, pokud obtíže nezhorší, a cvičení mezilopatkových svalů s therabandem. Dále bych doporučila, pokud Vám nedělají obtíže, procházky nebo plavání se správnou technikou.

Tomáš Růžička:
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, které cviky nebo jaké kompenzační cvičení by bylo vhodné zařadit do mého programu. Hraji hokej a v práci zvedám těžké radiátory a v důsledku toho mám problémy s držením těla, především hrudní kyfóza a lehce i bederní lordóza. Osvědčilo se mi na to cvičení břišních svalů, mezilopatkových svalů a dolních fixátorů lopatky, nicméně pořád to není ono a nedokáže to vyrovnat to přetěžování z práce a hokeje. Děkuji za odpověď.

Chválím za uvědomování si situace. Určitě jste udělal již velký kus práce, rozhodně v tom pokračujte dále. K tomu bych zkusila třeba cvičení SM systém na alespoň několika vedených lekcích. Na internetu najdete, kde u Vás nejblíže nějaký lektor lekce vede. Nezapomínala bych také na strečink či uvolňování pomocí foam rolleru. Určitě nebude od věci i relax, odpočinek je stejně důležitý jako cvičení. Vzhledem k tomu, že máte náročnou práci a hokej je také náročný sport, určitě bych doporučila najít si čas na masáž, plavání či saunu.

Ondřej:
Zdravím, minulý rok jsem měl poprvé po 15 letech cvičení problémy s kolenem. Začalo to tak, že jsem jel vysoce objemový trénink na nohy, dojížděl se ke konci lehkými dřepy a předkopy a v kolenu začalo praskat (tak jako když si člověk prokřupe prsty na rukou), od té doby koleno začalo křupat u každého dřepu, občas doprovázené i bolestmi. Nějaký tip, co s tím?

Zde bych viděla jako problém přetížení měkkých tkání dolní končetiny, může se jednat o přetížení patelárního vazu. Určitě bych nyní výrazně omezila trénink spodní části těla alespoň na čtyři týdny. Bylo by vhodné protahovat svaly dolních končetin, které budou určitě zkrácené, využít i například foam roller. Využila bych i ježdění na rotopedu několikrát do týdne, ne těžký převod. Cviky na nohy bych zaměřila spíše na trénink senzomotoriky. Pokud po této době bolest odezní, jednalo se skutečně o přetížení, pokud bolest neodezní, bude nutné navštívit ortopeda k dalšímu vyšetření.

Urbi10:
Dobrý den, mám problém s ramenním kloubem. Neudělám bez bolesti rozpažení v plném rozsahu. I když v poslední době se bolest dost zmírnila. Děkuji.

V tomto případě mám příliš málo informací pro relevantní odpověď, ale pokusím se odpovědět alespoň obecně. Nevím, jak dlouho stav trvá, zda nepředcházel nějaký úraz, zda nejsou struktury pletence ramenního přetíženy například prací či sportem a jak tyto činnosti případně upravit pro zmírnění tohoto stavu. V každém případě vzhledem k tomu, že se upažení zlepšuje a bolestivost zmenšuje, doporučuji mírné cvičení rozsahu pohybu pomocí tyčky (například násada od koštěte apod.), kdy se budete věnovat nejen upažování za pomoci druhé paže a tyčky, ale i předpažování, přetáčení, aby se uvolnily bolestivé struktury. Pokud se do pár týdnů stav nezlepší, nebo naopak zhorší, doporučuji navštívit ortopeda, který po vyšetření navrhne další postup léčby.

jana.rovenska:
Koupila jsem si na bolesti v rameni (artróza 3. stupně) na doporučení Flexiseq. Jak ho mám správně aplikovat? Děkuji.

Tento přípravek se prodává ve formě gelu, který má být vmasírován na postižené místo. Pokud lékař neurčil jinak, používá se dvakrát denně, ráno a večer. Použijete takové množství, abyste jej vmasírovala do postiženého místa, kde jej necháte vstřebat do zaschnutí. Nepoužívejte na porušenou pokožku. Po aplikaci si umyjte ruce.

Máte-li dotaz pro našeho odborníka z oblasti fyzioterapie
a sportovního lékařství, využijte formuláře v tomto článku.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie