Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Fyzioterapeut radí... (02/2020)

19.191 zhlédnutí
Ronnie.cz > Medicína > Patologie

Poradna odpovídá na konkrétní dotazy zájemců velmi zjednodušeně, aby jejímu
obsahu porozuměl skutečně i ten, kdo má nulové vědomosti o pohybovém aparátu.

Hledáte-li podrobnější informace k daným tématům, využijte našeho vyhledávače
nebo členění příspěvků podle kategorií, mnoho odborněji laděných a podrobnějších článků jistě najdete.

Fyzioterapeut radí... (01/2020)
Fyzioterapeut radí: Krční páteř (I.) - bolest šíje
Fyzioterapeut radí: Bolest v zádech
- výhřez meziobratlové ploténky (III.)

Předešlé díly rubriky "Fyzioterapeut radí" se na základě dotazů čtenářů hlouběji zabývaly mnoha tématy, které zpracovávaly ve formě obecnějších článků, ať už týkajících se problémů se zády, krční páteří, koleny, rameny, kotníky, nebo meziobratlovými ploténkami. V minulém díle jsme dali prostor konkrétnějším odpovědím přímo na jednotlivé dotazy, dnes přinášíme pokračování.

Děkuji i v dalším díle čtenářům za otázky. Odpovídat se snažím zjednodušeně a laicky, aby všemu porozuměl i člověk z nezdravotnického prostředí. Opět berte rady jen jako správný směr k uchopení řešení Vaší bolesti. Odkud začít, jakého lékaře oslovit, jaké vyšetření eventuálně požadovat, na co se ho ptát. Často se totiž stane, že pacient dorazí do ordinace a vlastně k problému skoro nic neřekne, na vše, co chtěl říct, si vzpomene až doma. Jednak laik někdy netuší, jaké informace jsou pro lékaře důležité, možná se i trochu stydí, bojí se verdiktu, nebo spěchá, protože za sebou vidí plnou čekárnu dalších netrpělivých lidí. A tím se diagnostika výrazně ztěžuje a prodlužuje se doba, odkdy mohla být nasazena vhodná léčba. Byla bych tedy ráda, kdyby Vám moje rady pomohly udělat si o Vašem problému ucelený obraz, který pak lékaři či fyzioterapeutovi předáte, a společně vše vyřešíte k Vaší spokojenosti.


Zuzana Vachníková:
Dobrý den, jsem 6 týdnů po artroskopické operaci levého ramene. Zpráva z operačního protokolu: SAD subakromiální bursektomie, plastika spodní plochy acromia. Absolvovala jsem 10x rehabilitaci (pouze cvičení), rozsah je celkem dobrý, ale nedaří se mi rozcvičit ruku v zevní rotaci. Nevím, jak to popsat, ale při poloze vleže na zádech a snaze položení ruky (do svícnu) mám velké bolesti v paži a dál mě to přes bolest vůbec nepustí. Bolest cítím na boku paže, kde je úpon deltového svalu. Totéž při snaze dostat ruku za záda (zadek). I když protahuji každý den, je to pořád stejné. Mám pokračovat dál a časem to půjde, nebo je možné nějaké poranění svalu? Nevím, zda se mám už vrátit do práce, nebo ještě nějak rehabilitovat. Ta bolest v paži mě opravdu nepustí dál.

Dle Vašeho popisu stavu se Váš stav jeví jako standardní. Předpokládám, že ještě budete mít nějakou kontrolu u lékaře, než Vám ukončí neschopenku, a ten by měl nejlépe posoudit Váš stav, zda jste schopná vykonávat Vaše zaměstnání (které já neznám). Někdy i lékař může napsat znovu poukaz na rehabilitaci, pokud to stav vyžaduje.

V tomto případě zatím určitě pokračujte doma ve cvičení, které máte z rehabilitace, zevní rotace trvá většinou rozcvičit nejdéle. Cvičit můžete do bolesti, ale necvičte vysloveně přes bolest. Bolest v deltovém svalu (v paži) znamená přetížení tohoto svalu, možná to chce cvičení mírně přechodně omezit, pokud například cvičíte třikrát denně v intervalech 15 minut, snižte cvičení na dvakrát denně. Horní končetinu již zapojujte do denních činností, tomu se nevyhýbejte, ať si zvyká na zapojení běžných činností. Bolestivý sval si můžete i denně před cvičením promasírovat druhou rukou s použitím například masti Traumaplant nebo jiného oblíbeného krému.

Petra:
Dobrý den, chci se zeptat, dělala jsem závodně triatlon na hobby úrovni, již 7 let mě bolí záda (SI), mám tam nález zúžený páteřní kanál a začínající výhřez ploténky L5/S1 a artróza na SI. Běh a kolo moc nemohu, občas plavání. Chtěla bych začít cvičit v posilovně, chci se zeptat, jestli je to pro mě vůbec vhodné a na co se zaměřit anebo čemu se úplně vyhnout? Byla jsem vždy velice aktivní a potřebuji k životu pohyb. Předem moc děkuji a přeji hezký den. Petra Stříhavková

Nevím, zda jste se zády absolvovala nějakou rehabilitaci, ale určitě by bylo vhodné předtím, než začnete s posilovnou, navštívit fyzioterapeuta, minimálně k posouzení postury a k vhodným doporučením Vám přímo na míru. Pokud budete následně chtít tedy začít posilovat, i zde bych určitě začala s trenérem, který bude obeznámen s Vaším zdravotním stavem. Důležité je pro začátek posílení hlubokého stabilizačního systému. V posilovně by pro Vás bylo určitě vhodné posilování s vlastní vahou, doplněné o posilování s nepříliš velkou zátěží a důrazem na kvalitu provedení cviku, správné dýchaní. Rozhodně různé poskoky a nadměrnou zátěž považuji za spíše nevhodné. Na závěr doporučuji plavání se správnou technikou, nesprávná technika může bolesti naopak zhoršit, takže pozor na to.

David:
Dobrý den, pěkně prosím o radu. Za 4 roky jsem zhubl (bandáž žaludku) 50 kilo. Na sportování jsem nikdy nebyl, a tak jsem absolutně sport eliminoval ze svého života. Jenomže po 4 letech se objevily problémy s krční páteří, bolest hlavy, ustavičné motání hlavy. Po lékařské stránce jsem v pořádku (CT, rentgen, sono). Dr. mi říkal, že jak jsem zhubl, tak mi ochably svaly a páteř není fixovaná, a tudíž zlobí. Již cca 3 týdny pravidelně cvičím, ale to je asi hodně malý čas na zlepšení mého stavu, hlavně na to ustavičné motání hlavy. Byl jsem na masážích, obstřicích, na všem možném, ale nic nezabralo. Takže poctivě cvičím, jsem pokorný ke sportu a věřím, protože mi nic jiného nezbývá, že se dané zlepší. Myslíte, že pravidelným cvičením se časem (jak ten čas bude dlouho trvat?) vše spraví? Děkuji Vám za Váš čas a drahocenné rady. S pozdravem pěkných dnů David

Předně gratuluji k tomu, že jste vzal život do svých rukou. Zhubnout tolik kilogramů není jen tak, ale Váš lékař měl pravdu. Extrémní hubnutí, hubnutí bez sportu, možný nedostatek bílkovin vedly jistě i ke ztrátě svalové hmoty. Což vedlo k následnému zhoršení držení těla působícímu bolesti krční páteře a taktéž vertigo. Důležité je ve cvičení pokračovat, tři týdny jsou krátká doba. Tělo nebylo zvyklé roky nic dělat, proto může trvat i měsíce napravit to. Nejlepší by bylo se objednat k fyzioterapeutovi, který Vás objektivně vyšetří, navrhne správné cvičení a dohlédne i na jeho provedení. Důležité je protahovat zkrácené svaly, posilovat ochablé. To znamená zjednodušeně řečeno například protahovat trapézový sval, zdvihač lopatky, posilovat mezilopatkové svaly a tak dále. Tím se krční páteř stabilizuje a měl by zmizet nepříjemný pocit točení hlavy.

Roman:
Dobrý den, prosím o radu, mám L5 vytlačovaný k nervu. Jeden den bolest není a další je, opakuje se to. Bolest výrazná není, můžu sedět, ležet, ale při delším stání se objevuje bolest v lýtku. Po špičkách a patách chůzi zvládnu. Rozhýbání mi nedělá problém a ani záklon. Dělá mi problém delší stání a chůze, to pak rozbolí i u kyčle. Děkuji za odpověď.

Vzhledem k tomu, že víte, že máte protruzi/herniaci (?) L5, předpokládám, že jste byl na nějakém neurologickém a zobrazovacím vyšetření. Pokud jste nedostal žádanku na rehabilitaci, určitě se objednejte na kontrolu u svého neurologa, pokud jej nemáte, začněte obvodním lékařem, který Vás nasměruje k odborníkovi, který daný nález posoudí aktuálně a případně napíše FT poukaz na rehabilitaci, kam se objednáte. Zde posoudí Vaše držení těla, tj. zkrácené či ochablé svaly, fyzioterapeut, který Vám pomůže napravit posturu tak, aby nález na páteři tolik nezlobil.

Šárka Staňková:
Dobrý den, potřebuji poradit s tímto problémem. Již od března jsem na nemocenské se zamrzlým pravým ramenem. Pracuji v hospici jako ošetřovatelka, také dělám masáže a manuální lymfodrenáže, ve formě se udržuji kondičním plaváním a cvičením ve svém domácím a zahradním fitku. Rameno zamrzlo po cca půlročním vynechání těchto mých obvyklých udržovacích aktivit kvůli mimořádné zátěži vážnou nemocí člena rodiny. Již jsem absolvovala klasické rehabilitace, které byly jen s malým efektem - malinko se zvětšil rozsah hybnosti, nicméně přetrvávají velké bolesti a rozsah pohybu je pro charakter mé profese naprosto nedostačující. Domluvili jsme se s lékařem na artroskopii již za 14 dní s tím, že mi lékař radil, ať si hned zajistím následnou rehabilitaci, nejlépe již druhý den po zákroku, kdy mne také hodlá propustit z hospitalizace. A zde nastává velký problém, na rehabilitaci mne nikdo neobjedná bez žádanky a žádanku na rehabilitaci mi nikdo nenapíše, pokud nemám PO zákroku! A tak se děsím toho, že se mé léčení protáhne o další řadu měsíců jen proto, že čekací lhůta na vyšetření rehabilitačním lékařem je měsíc a objednání na první RHB proceduru další měsíc. Rehabilitace trvají cca měsíc, takže to jsou další tři nesmyslně dlouhé měsíce! Proto prosím o radu, jak začít cvičit doma bezprostředně po artroskopii. Cvičím vlastně stále, co se dá, co mi bolest a omezený rozsah dovolí, abych si svaly udržela v kondici, a každý týden chodím na masáže. Ruku a vlastně celé tělo leduji několikrát denně ve vaně, jenom rameno se jaksi nedá samo ponořit. Budu vděčná za jakoukoli radu. Již se potřebuji konečně vrátit ke svým pacientům a klientům. Moc děkuji. S pozdravem Šárka Staňková

Obecně Vám sepíšu rady, jak se chovat po artroskopii ramene. Určitě budete z nemocnice poučena rameno ledovat. První jeden až dva dny podle potřeby - podle bolesti, v dalších dnech se budete také řídit bolestí, například když budete cvičit více, než rameno v současné situaci zvládne, pocítíte to bolestí z přetížení a budete opět chladit, což sníží bolestivost. Zda budete mít ortézu, závisí na doporučení operatéra. V případě bez ortézy můžete při bolesti dávat ruku na šátek prvních pár dní. Důležité je první dva týdny procvičovat hybnost ostatních kloubů horní končetiny. Hýbat prsty, krouživé pohyby zápěstím, natahovat a pokrčovat loket. V ramenním kloubu je možné provádět v podstatě pasivní pohyby, například pomocí tyče či ručníku, který držíme v obou rukou. A lehce ruku zvedáme, ne přes bolest. Důležité je rozhodně neprovádět upažení nad 90°. Ještě rozhodně neposilujeme!

Od druhého do šestého týdne po operaci je vhodné následující cvičení - je možné zapojovat aktivní pohyby v ramenním kloubu. Aktivně cvičení hybnosti začínáme vleže, je to jednodušší. Rotace cvičíme opatrně, horní končetinu máme v tzv. svícnu a snažíme se pokládat střídavě hřbetem ruky a dlaní na podložku, ale v této fázi jsou rotace většinou dost omezené, nejdeme přes bolest. Když už je svalová síla a hybnost větší, můžete si vzít na pomoc theraband s menším odporem a cvičit upažování a předpažování s ním vestoje, dále s ním pak cvičit i biceps a triceps, protože ochably všechny svaly paže a je potřeba je znovu posílit. V této fázi již, předpokládám, se dostanete na rehabilitaci, kde Vám i ošetří případné trigger pointy, opraví pohybové stereotypy a držení těla, doplní baterii cviků a pomohou s protažením do plné hybnosti.



Máte-li dotaz pro našeho odborníka z oblasti fyzioterapie
a sportovního lékařství, využijte formuláře v tomto článku.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie