Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Fyzioterapeut radí... (02/2021)

Ronnie.cz > Medicína > Patologie

Poradna odpovídá na konkrétní dotazy zájemců velmi zjednodušeně, aby jejímu
obsahu porozuměl skutečně i ten, kdo má nulové vědomosti o pohybovém aparátu.

Hledáte-li podrobnější informace k daným tématům, využijte našeho vyhledávače
nebo členění příspěvků podle kategorií, mnoho odborněji laděných a podrobnějších článků jistě najdete.

Fyzioterapeut radí... (02/2020)
Fyzioterapeut radí... (01/2020)
Fyzioterapeut radí: Krční páteř (I.) - bolest šíje
Fyzioterapeut radí: 01/2021

Předešlé díly rubriky "Fyzioterapeut radí" se na základě dotazů čtenářů hlouběji zabývaly mnoha tématy, která zpracovávaly ve formě obecnějších článků, ať už týkajících se problémů se zády, krční páteří, koleny, rameny, kotníky, nebo meziobratlovými ploténkami. V poslední době jsme dali prostor konkrétnějším odpovědím přímo na jednotlivé dotazy, dnes přinášíme pokračování.

Dotazů se opět sešlo více než dost, tak v tomto díle opět zodpovím několik z nich. Často se setkávám s tím, že pacienti neví, na koho se obrátit, nebo je jejich problém lékaři odsunut nedořešen. Ovšem nikdo nechce žít v bolesti s vědomím toho, že se neudělalo vše, co se dalo. Nebo vlastně vůbec netuší, kde začít.

V případě, že nevíte, kde začít, obraťte se na Vašeho obvodního lékaře, ten by Vás měl nasměrovat s žádankou na odborné vyšetření a k odbornému lékaři. Pokud Vám jeden lékař nebude vyhovovat, můžete zkusit oslovit jiného.

V případech bolestí pohybového aparátu dostanete ideálně po pár vyšetřeních žádanku na rehabilitaci. Nebo můžete navštívit soukromého fyzioterapeuta jako samoplátce bez žádanky.


Martin Czyž:
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Je mi 43 let, sportuji, když to umožňuje čas. Léto kolo 2 - 3x týdně cca 40km vyjížďka a v zimě lyže (skialpy) 2 - 3x týdně. Poslední dobou mívám po výkonu pocit, pouze v levém čtyřhlavém svalu, jako kdyby se sval stáhl, něco jako když dostanete křeč, a sval poté bolí. Musím pak několik dní (cca čtyři) odpočívat, než bolest přejde. Hledám příčinu, ale není to jednoduché. Před 20 lety jsem měl poranění tohoto svalu, kdy jsem při potyčce dostal několik kopanců do tohoto svalu, dost to pak bolelo a docela dlouho trvalo, než se to zahojilo. Nebyla následná rehabilitace ani nic podobného. Nejsem si jistý, ale pravděpodobně tento problém pozoruji po přetržení předního zkříženého vazu v pravém koleni. Mohou moje potíže souviset s mými poraněními, anebo to je jen náhoda a dělám něco špatně? Můžete mi poradit, co dělat, miluji sport a jsem z toho nešťastný. Již jsem byl u ortopeda, ale připadalo mi, že byl problém na něho složitý. Děkuji.

Zdravím, děkuji za dotaz, který se pokusím zodpovědět. Dle Vašich potíží může současný stav souviset s poraněním měkkých tkání v minulosti. Vlivem traumatického mechanismu mohlo dojít k hlubokému hematomu ve svalu, který se vyhojil vazivem (nekontraktilní tkáň), a rovněž mohlo dojít i k narušení svalových vláken svalu ve smyslu částečné ruptury nebo natažení. Všechna tato poranění se hojí již výše zmíněným vazivem a tím funkci daného svalu omezují. Není totiž možný dostatečný nábor svalových vláken při zátěži. Obranou těla bývá křeč či bolestivost. Bohužel tento stav je již částečně nevratný, ale lze zlepšit klinický stav, což je dobrá zpráva. Bohužel poranění LCA v druhém koleni dysbalancím jistě nepomohlo a naopak umocnilo Vaše potíže.

Protože Vaše oblíbené sporty skialpy a kolo jsou částečně jednostranné, je tedy potřeba přidat rehabilitační cvičení, což pro Vás jako pro sportovce jistě nebude komplikací. Základem bude celková úprava držení těla, to znamená přidat posilování i protahování komplexně, ideálně pod dohledem trenéra nebo fyzioterapeuta. Cíleně na problémy s m. quadriceps bych zařadila foam rolling dolních končetin nebo pomocí míčku. Vhodná je i sauna či masáže dolních končetin.

Takže řešení bolestí se nabízí a nezoufejte, se sportem určitě konec není.

Tomáš:
Zdravím, chtěl bych se zeptat, už asi od 6. - 7. třídy základní školy mám problém s koleny. Hrál jsem fotbal na poloprofesionální úrovni a kvůli obrovské bolesti v kolenou jsem více jak sezónu nehrál. Byl jsem na veškerých vyšetřeních a bylo mi řečeno, že jsem moc rychle vyrostl a že to nestihla kolena dorůst. Dneska mi je devatenáct let a kolena pořád cítím při pohybu do schodů, někdy ráno, když vstávám, mám jakoby těžké nohy. Vyzkoušel jsem dost věcí, co pomáhaly, ale jen na chvíli, tak bych se rád zeptal vás na více informací. Za vše díky a přeji krásný zbytek dne.

Dobrý den, děkuji za dotaz a pokusím se Vám přiblížit terapii kolenního kloubu. Z Vašich informací nelze přesně vyčíst problém, který Vás trápí, zde by bylo potřeba i klinické vyšetření. U Vás mohlo dojít k poškození měkkých tkání kolene z přetížení v dětství. Nejčastěji se jedná o onemocnění Osgood-Schlatter neboli aseptická nekróza tuberositas tibie nebo některá z tendinopatií úponů svalů v oblasti kolem kolenního kloubu. U Vás předpokládám následky Osgood-Schlatter, které se přenesly do tendinopatie. Usuzuji dle toho, co píšete, co Vám bylo sděleno lékaři, a podle potíží. V dětském věku je nutné omezení zátěže. Vy nyní můžete zlepšit stav Vašich kolen šetrným cvičením, a to odstraněním dysbalancí dolních končetin, protahovat zkrácené svaly a přiměřeně posilovat ty oslabené. Velmi vhodný je senzomotorický trénink (nestabilní plošiny). Na šetrné posílení dolních končetin je vhodná pravidelná jízda na kole. Doplnila bych i o foam rolling dolních končetin.

Určitě bych ale i nadále tento stav konzultovala s ortopedem, aby byla léčba efektivní a vedla k úpravě bolestí. Tento stav nemusí být nevratný.

Michal Adam:
Dobrý den, chtěl bych vědět Váš názor na autotrakční lůžko u kořenových syndromů krční páteře při prolapsu ploténky. U mne konkrétně C6 sy. vpravo s dysestezií palce. Pomalá, ale pečlivá rehabilitace a úplná změna životního stylu a pohybu je pro mne samozřejmě imperací. Děkuji.

Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz. Autotrakční lehátko před lety prožívalo doslova boom. Nejrůznější lehátka měla každá tělocvična, masérna i rehabilitace. Poté se na ně trochu zapomnělo a nyní se občas začínají objevovat na scéně. Názory na něj se velice liší. Jsou pacienti, kteří na ně nedají dopustit, anebo ti, kteří je nenávidí. A stejně tak se liší i obliba u terapeutů.

Určitě se na terapii autotrakcí nedá postavit léčba bolestí zad. Může to být zajímavý doplněk k léčbě, pokud ho pacient toleruje. Její účinek je ale významnější u bolestí bederní páteře, u krční už méně. Funguje na principu uvolnění meziobratlových prostorů vahou vlastního těla. Avšak pozice hlavou dolů je pro mnoho lidí nepříjemná, nebo dokonce nevhodná. Pacient může trpět závratí, nauzeou (nutkání na zvracení), změnou krevního tlaku (nárůst či pokles) a následně mdlobami nebo bolestí hlavy. Já osobně autotrakční lehátko v oblibě nemám, provokuje mi migrény.

Z toho vyplývá, pokud Vám dělá dobře, určitě jej využívat můžete, zdraví Vám nepoškodí. Pokud nevyhovuje, není nezbytné. Ale mějte na paměti, že to není stavební kámen léčby. Já osobně bych doporučila komplexní rehabilitaci s protažením zkrácených svalů a posilováním oslabených. Velice přínosný je cvik tzv. "zásuvka". Uvolňuje svalové napětí šíjových svalů, může způsobit automobilizaci blokád a pomáhá s korekcí držení těla. Pacient je ideálně v pozici vzpřímeného sedu. Pohled směřuje vpřed, ruce jsou volně podél těla. Poté zatlačujeme bradu do krku, aniž bychom předklonili hlavu. V zatlačení brady je vhodné několik vteřin setrvat a volně dýchat. Na závěr uvolníme bradu opět do výchozí pozice, ale nevytahujeme dopředu! Ideální je provádět tento cvik denně po deseti opakováních pětkrát denně. Toto je úplné minimum, které můžete udělat pro svoji krční páteř.

Držím palce, ať nejsou Vaše obtíže časté a postupně odezní.

Ivana Nováková:
Dobrý den, mému synovi (31 let) byly diagnostikovány Schmorlovy uzly Th7 a Th8, plynulá hrudní kyfóza. Má velké problémy a bolesti. Prosím vás o radu, jak nejlépe postupovat a jakého lékaře dále navštívit. Děkuji velice za radu, zatím nám nikdo nepomohl.

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Váš syn trpí Scheuermannovou chorobou (odborně: stavem po proběhnutí Sch. onem.), pro kterou jsou typické Schmorlovy uzly a patologicky zakřivená páteř. Toto onemocnění však neznamená, že by měl žít méně kvalitní život, ale musí se více věnovat pohybovému aparátu. Samostatné cvičení i rehabilitace jsou pro něj velice důležité.

Přesný důvod vzniku tohoto onemocnění pohybového aparátu není znám, jedná se o revmatický typ a postihuje více muže. Podstatou jsou deformity obratlových těl, které způsobují více či méně typický obraz držení těla. Nemoc propuká v dětství a potíže se mohou objevovat tedy již v dětském věku, ale není jim vždy přikládán větší význam. Často dlouho onemocnění probíhá více či méně skrytě, pouze v dospělosti jako vertebrogenní algický syndrom a později se na rentgenu zjistí přítomnost Schmorlových uzlů. Větší bolesti se objevují v dospělosti vlivem degenerativních změn na páteři.

Paravertebrální a další svaly páteře jsou velice zkrácené a je tedy omezena pohyblivost páteře, která se řetězí i do dalších segmentů těla. Alfou a omegou proti bolesti je tedy pravidelný pohyb. Ale samozřejmě takový, jaký je vhodný a pacienta baví. Základem je zde strečink celého těla, ale se zaměřením na páteř. Strečink může být aplikován i v podobě jógy. Vhodné je i plavání (spíše teplejší voda, aby uvolnila ztuhlé svaly). Jako doplněk jsou vhodné i procházky a masáže ztuhlých svalů. Dále bych doporučila alespoň jednou ročně sérii rehabilitací, kde pacient cvičí pod odborným dohledem. Rehabilitace může napsat obvodní lékař, lépe však nechat vyšetřit rehabilitačním lékařem. Zhodnotí se aktuální stav a může být i po absolvování rehabilitací napsán poukaz do lázní lékařem. Lázně jsou hrazeny pojišťovnou dle platných indikačních skupin. V případě Scheuermanovy nemoci lázně určitě doporučuji.

Doufám, že jsem Vás a Vašeho syna navedla na správnou cestu, jak se poprat s tímto stavem.

Máte-li dotaz pro našeho odborníka z oblasti fyzioterapie
a sportovního lékařství, využijte formuláře v tomto článku.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie