Tento článek je velmi starý, informace v něm tedy už nemusí být zdaleka aktuální.
Příliš přesolená jídla mohou až dvojnásobně zvýšit riziko rakoviny žaludku. Před touto skutečností varuje Britské ústředí pro výzkum rakoviny s odvoláním na nejnovější studie japonských expertů.
Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří zkonzumují v potravinách 12 až 15 gramů soli denně. Denní dávka soli by totiž podle odborníků neměla překročit 6 gramů. O souvislosti mezi rakovinou žaludku a přesoleným jídlem bylo diskutováno již dříve.
Nejnovější studie Národního programu pro výzkum rakoviny v Kašive u Tokia tuto souvislost prokázala. Studie shrnuje pozorování kolektivu japonských lékařů a biologů, kteří zkoumali stravovací návyky 40 000 dospělých Japonců za posledních 11 let. Výsledky studie ukázaly, že u lidí nadměrně konzumujících slané výrobky se rakovina žaludku vyskytovala až dvakrát častěji v porovnání s kontrolní skupinou. Rakovina žaludku je podle statistiky čtvrtým nejčastěji se vyskytujícím zhoubným onemocněním a ročně jí na celém světě podlehne až 770 000 osob.
Pokračování na medicina.cz.
Zdroj:
medicina.cz
http://www.solsan.cz