Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Sportovní lékař radí... (03/2010)

Ronnie.cz > Medicína > Ostatní

Dobrý den, s menší odlukou jsme opět připravili odpovědi na několik zajímavých dotazů od Vás, čtenářů. Dnešní dotazy se týkají hlavně nedostatku regenerace a enormního zatěžování. Tato problematika je běžnou součástí všech sportovních odvětví. Většina sportovců při honbě za výsledky často zapomíná, že když chtějí, aby jejich tělo podalo dobrý výkon, musí mu poskytnout i dostatečné množství regenerace. Správnou regenerací lze často předcházet či zmírnit následky přehnaného tréninkového úsilí, které často vede k akutním či chronickým poraněním pohybového aparátu. Zdraví je základním stavebním kamenem sportovního úspěchu, a tudíž je nutné mu jít naproti. Děkujeme za všechny položené dotazy a budeme se zase těšit na další příděl. V případě, že si nevíte rady, neváhejte se na nás obrátit i osobně.

Váš Sportklinik medical team


Dobrý den, věnuji se intenzivně silovému tréninku a rád bych se dotázal na následující: Svaly jako takové regenerují i při velkém zatížení dobře, ale po určité době vždy začnu pociťovat únavu a bolesti svalových úponů, konkrétně úpony kvadricepsu, tricepsu a bicepsu. Snažím se trénovat tak, abych vždy několik týdnů trénoval těžce a poté absolvoval několik lehkých tréninků, ale přesto se tato únava vždy objeví. Zkoušel jsem postižené oblasti po tréninku ochlazovat gelovými polštářky a zaznamenal jsem mírné zlepšení, které ovšem není dostatečné. Jaké jsou efektivní možnosti regenerace těchto struktur? Jaká jsou rizika při dlouhodobém přetěžování tohoto typu? Za případné odpovědi velice děkuji!

Pro začátek je nutno říci, že se jedná o klasickou záležitost přetěžování pohybového aparátu. K tomuto stavu se člověk dopracuje, když se tělo dlouhodobě enormně zatěžuje bez patřičné regenerace. Tělo se tak brání před poškozením. Vhodné by bylo intenzitu snížit a zařadit hodně regeneračních procedur. V případě, že se tak nestane, hrozí tzv. ruptura svalu (přetržení), což by pak mohlo znamenat i konec sportování na několik měsíců. Co se týká regenerace, nejvíce podceňované součásti tréninku, je dobré vždy zařadit více druhů regeneračních procedur. Vhodné je do tréninkového procesu zařadit masáže, což je takový nejznámější způsob „svalové relaxace“. V masírovaných tkáních totiž dochází k rozšíření tepének a žilek. Celkově se tak zrychlí krevní a mízní oběh, celkově to přispívá k usnadnění odtoku zplodin látkové výměny, které vyvolávají únavu.

Další možností jsou buď aktivní vodní procedury (plavání), kde svaly pracují bez „gravitační zátěže“ nebo pasivní vodní procedury, což je např. návštěva vířivé vany, kde je teplota vody mezi 36 - 41 stupni Celsia. Pobytem v této teplé vodě zhruba po 15 minutách tělo začíná regenerovat, bolesti svalů ustupují a tělo dosahuje rovnováhy.

Poslední dobou se hlavně u atletů osvědčilo pravidelné navštěvování kryokomory. Jedná se o u nás vcelku novou moderní lázeňskou a rehabilitační metodu, kde principem je využívání krátkodobého vlivu nízkých až extrémně nízkých teplot na lidský organismus. Celá procedura zahrnuje 2 - 3minutový pobyt v místnosti, kde je až -160 stupňů Celsia. Při pravidelném navštěvování kryokomory prokazatelně dochází k urychlení regenerace po sportovní zátěži a také při poranění vazů, šlach a svalů.

Každá regenerační procedura má svá pro a proti a každému sportovci vyhovuje něco jiného, tudíž je nutné nejdříve vyzkoušet a následně posoudit, co je pro mne nejvhodnější. Samozřejmě je možné se také poradit s jakýmkoliv rehabilitačním pracovníkem či sportovním lékařem, který má zkušenosti s regeneračními procedurami u sportovců.


Dobrý den, mám časté problémy s nataženým lýtkovým svalem (obě nohy) a hamstringem. Je mi 35 let a hraju fotbal, občas tenis. Jde se problémů zbavit? A případně jak? Děkuji za odpověď!

Předem je nutné říci, že se jedná o velmi zajímavý dotaz z pohledu sportovního lékaře. Natažený sval jako odborný termín neexistuje. Existují dvě možnosti. Buď se jedná o svalovou křeč (nejspíše Váš případ) nebo o rupturu (natržení, přetržení) svalu. Tyto bolestivé zdravotní problémy se týkají všech sportů. Svalová křeč sama o sobě způsobuje velmi nepříjemné až bolestivé napnutí svalu nebo celých svalových skupin. Křeč se může projevovat dvojím způsobem: přechodně nebo záchvatovitě. Standardně přetrvává několik desítek vteřin, někdy i pár minut. Sportovec většinou už nějaký čas před křečí ví, že k ní dojde. Prvními příznaky bývá zvláštní pocit ve svalu, který pak bude postižen.

Příčin svalových křečí může být několik. Zaměříme se hlavně na příčiny, které se týkají sportovců. Jedná se především o nedostatečný strečink (rozcvičku) před a po sportovní zátěži, nadměrnou únavu či přetrénování, podchlazení nebo přehřátí svalů, nevhodnou životosprávu (špatný pitný režim, nedostatek minerálních látek, nevyvážená strava). Křeč sama o sobě není příliš nebezpečná, je nutné zachovat klid, svalu odlehčit a křeč sama odezní. Prevencí je vyvarovat se těmto příčinám, dostatečně se protahovat, dodržovat pitný režim včetně dostatečného přísunu minerálů a zařadit do tréninkového cyklu potřebné množství jednotek regenerace.

Druhou možností, která může být příčinou Vašeho zdravotního problému, je únava pohybového aparátu pro enormním zatížení - stejný případ jako dotaz výše. Regenerace je jednou z nejdůležitějších součástí tréninkových plánů, což si málokdo ze sportovců a bohužel i jejich trenérů uvědomuje. Vystavují se tak riziku vážných zranění, která dříve nebo později prostě bez dostatečné regenerace přijdou.


Pravidelně, tj. denně běhám. Vezmu-li to zpátky, tak již dvanáct let nejsem sportovkyně v pravém slova smyslu (spíš v žádném slova smyslu), ale moje zátěž je dá se říci nepřiměřená. Běhám několik hodin denně a poslední dobou začínám mít vytrvalé bolesti nártu, kotníku a záprstních kůstek, a to hlavně v době klidu, což mě nutí, abych nohu ještě více zatěžovala. Měla jsem stejný problém již několikrát a vždy to po pár dnech odeznělo, ale nyní to trvá již přes měsíc a intenzita bolesti se spíše zesiluje. Začínám dokonce na nohu kulhat. Nechci zbytečně chodit k lékaři, pokud jde jen o přetížení, ale začíná to postupovat po holenní kosti až ke koleni. Nevím, zda se právě tady nejedná o únavovou zlomeninu nebo o důsledek z ní, pokud jsem ji v minulosti přehlédla, nebo o něco chroničtějšího. Ráda bych věděla, co to znamená kondiční běh, protože já běhám skutečně nekondičně: asi 5 - 6 hodin denně. Omlouvám se za podivně situovaný dotaz, ale nevím si rady. Děkuji Vám za pochopení.

Ve Vašem případě se téměř jistě jedná o únavovou zlomeninu, která vznikla z extrémního přetěžování. Běhání 5 - 6 hodin denně opravdu není zdravé. Tolik hodin snad netrénují denně ani vrcholoví běžci. Doporučuji navštívit nejbližší ordinaci sportovního lékaře či jiného specialisty, který Vám doporučí absolvovat RTG či magnetickou rezonanci postižené oblasti. Jak už bylo řečeno v některém z minulých článků, únavová zlomenina je častým bolestivým zraněním atletů, především běžců. Vzniká nepřiměřenou zátěží, což dokazuje denní příděl 5 - 6 hodin. Počátečním projevem únavové zlomeniny je bolest v postižené oblasti, která vždy po čase odezní. Intenzita bolesti pak většinou stoupá při další zátěži, často bývá doprovodným jevem lehký otok. V případě této diagnózy pak nastupuje léčba klidovým režimem, ve většině případů se obejde i bez fixace. Vhodné je doplnit léčbu vyváženou stravou s dostatkem vápníku, enzymoterapii (wobenzym, phlogenzym). Délka léčby bývá individuální, zpravidla 6 - 8 týdnů. Při návratu ke sportování je nutné zlehka a postupně přidávat tréninkovou zátěž a vyvarovat se do budoucna Vašim extrémním tréninkovým dávkám.

Kondiční běh? Pro každého to znamená zřejmě něco jiného. Já osobně považuji za kondiční běh volným tempem (5 - 8 min/km) v rozmezí 20 - 60 minut, 3x - 4x týdně. Mezi jednotlivými běhy je dobré dát občas nějakou jednodenní i delší pauzu, aby mělo tělo dostatečný čas na regeneraci.


Dobrý den, mám problém s kolenem. Připravovala jsem se na závody v silovém trojboji a poměrně intenzivně jsem cvičila dřepy. Jednou se mi asi něco nepovedlo a doteď mě bolí koleno. Bolí především ve spodní fázi dřepu a při chůzi do schodů. Už to trvá zhruba čtvrt roku a stav se příliš nelepší, i když jsem dřepy delší dobu necvičila. Proto bych se chtěla zeptat, jaká může být příčina. Jestli mám zajít k lékaři (což se mi příliš nechce), nebo jestli to samo odezní. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lucie.

Doporučuji návštěvu ortopeda, který nejspíše doporučí vyšetření magnetickou rezonancí nebo artroskopii. Zřejmě se jedná o poraněný meniskus. Nedoporučuji trénovat přes intenzitu bolesti, jelikož může dojít k nastartování nevratných změn v kloubu, a to konkrétně artrózy. Menisky jsou chrupavčito-vazovité struktury vypadající jako srpky; nacházejí se po obou stranách kolene. Říkáme jim vnitřní a vnější meniskus. Mají za úkol zejména tlumit přenosy nárazů a koordinovat pohyb. Jejich poranění patří mezi nejčastěji diagnostikované poranění kolenního kloubu. Vznikají často špatně vedeným, nekoordinovaným rotačním pohybem kolene. Trhliny menisku mohou být několika druhů. Současná artroskopie umožňuje lékařům s použitím moderních přístrojů velmi precizně a málo invazivně ošetřit poraněné tkáně, tzn. například odstranit pouze poraněnou část menisku. Po odstranění menisku nebo jeho části nastává fáze rehabilitace. Regenerační cyklus nastaví lékař ve spolupráci s fyzioterapeutem. Vhodné je například posilování stehenních svalů, plavání, fyzikální terapie a další. Současným trendem je meniskus pokud možno zachovat, samozřejmě v závislosti na rozsahu poranění a posouzení, zda je pravděpodobné zahojení menisku.


MUDr. Jiří Neumann je majitelem a vedoucím centra SPORTKLINIK, privátního chirurgického centra s rozšířenou péčí o pohybový aparát. Toto chirurgické centrum se specializuje na nadstandardní zdravotní péči se zaměřením na pohybový aparát a poskytované služby se vyznačují vysokým stupněm profesionality personálu v kombinaci s používáním nejmodernějších diagnostických a léčebných metod.

Své dotazy můžete MUDr. Jiřímu Neumannovi posílat prostřednictvím tohoto formuláře:

Vaše jméno / Nick:
Váš e-mail:
Váš dotaz do poradny:




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

11.02.13:21blade9696 - dobrý den, Nevím jestli jsem na správné adrese, ale toto ..
26.08.20:17300lbs - Super clanek..
26.08.19:30Alena137 - Dobrý den, moje patnácti letá dcera dostala před 14 dny n..-1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie