Tento článek je velmi starý, informace v něm tedy už nemusí být zdaleka aktuální.
Doktor Jean-Michel Gaullier se svými kolegy z The Scandinavian Clinical Research AS v Kjeller v Norsku zjistili, že suplementace konjugované linolové kyseliny (CLA) snižuje obsah tělesného tuku. Výsledky této randomizované dvojitě slepé studie byly uveřejněny v červnovém čísle časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Do studie bylo zahrnuto celkem 180 dobrovolníků s BMI (body mass index) 25 až 30 kg/m2. Tito lidé se mohli po dobu studie stravovat dle libosti, užívali však navíc buď volnou mastnou kyselinu linolovou (FFA), triacylglycerol kyseliny linolové, nebo placebo z olivového oleje.
Výsledky studie ukázaly, že ve srovnání se skupinou s placebem byl objem tělesného tuku měřený pomocí absorpce rtg záření ve tkáni o 8,7 % nižší u skupiny užívající triacylglycerol CLA a o 6,9 % nižší ve skupině užívající volnou mastnou kyselinu CLA. Tyto změny nebyly spojeny se cvičením či dietou.
Pokračování zde.