Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Střípky ze světa... vědy:
Je libo umělé maso z laborky?

Ronnie.cz > Medicína > Ostatní


Baštili byste bez problému toto uměle vypěstované maso?
Hlasovat mohou
jen přihlášení čtenáři.

8
Ano, jedl bych ho.

3
Ne, toho bych se snad ani nedotkl.

Celkem hlasovalo 11 čtenářů.
Tato anketa již byla ukončena.

Určitě si dovedete představit stav, kdy sedíte ve své oblíbené restauraci, před sebou lákavý šťavnatý, pěkně tlustý a propečený steak, sliny se jenom sbíhají... budou se Vám sbíhat i při představě kultivace tkáňových buněk v živných roztocích z hydrolyzátu sinic v laboratoři? Pak pěkně šup s nimi do kuchyně a na Váš talíř.

Už ve zprávách jste mohli slyšet, že je nás čím dál víc, máme větší spotřebu, kterou za chvíli nebude možné uspokojit. Laboratorně pěstované maso, tzv. „kultivované maso“, by prý mohlo navíc snížit emise skleníkových plynů až o 96 %, jak naznačuje poslední výzkum z univerzit v Oxfordu a Amsterodamu. Také by mohlo ušetřit 7 - 45 % energie, 99 % půdy, a 96 % vody oproti „výrobě“ stejného množství vepřového, skopového, nebo hovězího masa. Pokud zmizí přežvykující strakaté polotovary na biftek z šumavských a alpských pastvin, volné plochy mohou být zalesněny, nebo teoreticky využity pro snižování uhlíkové stopy…

V současné době jsou zatím pokusy omezené na laboratoře, ale v rámci aplikovaného výzkumu propočítávají už vědci náklady na tunu masa ve větší verzi pokusu. „Existuje samozřejmě mnoho překážek, než budeme moci říci, zda se kultivované maso stane součástí naší stravy. V neposlední řadě je důležité, zda je lidé budou ochotni sníst,“ uvažují realisticky vědci. Podle nich je chuť „kulturního bifteku“ stejná jako toho běžného.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

22.07.18:10max.bowwer - Pokud to bude za dobrou cenu, nebude to nejak extra hnusny..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 156 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie