
Baštili byste bez problému toto uměle vypěstované maso?
Hlasovat mohou
jen přihlášení čtenáři.
8
Ano, jedl bych ho.

3
Ne, toho bych se snad ani nedotkl.

Celkem hlasovalo 11 čtenářů.
Tato anketa již byla ukončena.
Určitě si dovedete představit stav, kdy sedíte ve své oblíbené restauraci, před sebou lákavý šťavnatý, pěkně tlustý a propečený steak, sliny se jenom sbíhají... budou se Vám sbíhat i při představě kultivace tkáňových buněk v živných roztocích z hydrolyzátu sinic v laboratoři? Pak pěkně šup s nimi do kuchyně a na Váš talíř.
Už ve zprávách jste mohli slyšet, že je nás čím dál víc, máme větší spotřebu, kterou za chvíli nebude možné uspokojit. Laboratorně pěstované maso, tzv. „kultivované maso“, by prý mohlo navíc snížit emise skleníkových plynů až o 96 %, jak naznačuje poslední výzkum z univerzit v Oxfordu a Amsterodamu. Také by mohlo ušetřit 7 - 45 % energie, 99 % půdy, a 96 % vody oproti „výrobě“ stejného množství vepřového, skopového, nebo hovězího masa. Pokud zmizí přežvykující strakaté polotovary na biftek z šumavských a alpských pastvin, volné plochy mohou být zalesněny, nebo teoreticky využity pro snižování uhlíkové stopy…
V současné době jsou zatím pokusy omezené na laboratoře, ale v rámci aplikovaného výzkumu propočítávají už vědci náklady na tunu masa ve větší verzi pokusu. „Existuje samozřejmě mnoho překážek, než budeme moci říci, zda se kultivované maso stane součástí naší stravy. V neposlední řadě je důležité, zda je lidé budou ochotni sníst,“ uvažují realisticky vědci. Podle nich je chuť „kulturního bifteku“ stejná jako toho běžného.