Reklama:

Střípky ze světa... vědy:
Je libo umělé maso z laborky?

Ronnie.cz > Medicína > Ostatní


Baštili byste bez problému toto uměle vypěstované maso?
Hlasovat mohou
jen přihlášení čtenáři.

8
Ano, jedl bych ho.

3
Ne, toho bych se snad ani nedotkl.

Celkem hlasovalo 11 čtenářů.
 

Určitě si dovedete představit stav, kdy sedíte ve své oblíbené restauraci, před sebou lákavý šťavnatý, pěkně tlustý a propečený steak, sliny se jenom sbíhají... budou se Vám sbíhat i při představě kultivace tkáňových buněk v živných roztocích z hydrolyzátu sinic v laboratoři? Pak pěkně šup s nimi do kuchyně a na Váš talíř.

Už ve zprávách jste mohli slyšet, že je nás čím dál víc, máme větší spotřebu, kterou za chvíli nebude možné uspokojit. Laboratorně pěstované maso, tzv. „kultivované maso“, by prý mohlo navíc snížit emise skleníkových plynů až o 96 %, jak naznačuje poslední výzkum z univerzit v Oxfordu a Amsterodamu. Také by mohlo ušetřit 7 - 45 % energie, 99 % půdy, a 96 % vody oproti „výrobě“ stejného množství vepřového, skopového, nebo hovězího masa. Pokud zmizí přežvykující strakaté polotovary na biftek z šumavských a alpských pastvin, volné plochy mohou být zalesněny, nebo teoreticky využity pro snižování uhlíkové stopy…

V současné době jsou zatím pokusy omezené na laboratoře, ale v rámci aplikovaného výzkumu propočítávají už vědci náklady na tunu masa ve větší verzi pokusu. „Existuje samozřejmě mnoho překážek, než budeme moci říci, zda se kultivované maso stane součástí naší stravy. V neposlední řadě je důležité, zda je lidé budou ochotni sníst,“ uvažují realisticky vědci. Podle nich je chuť „kulturního bifteku“ stejná jako toho běžného.


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

22.07.18:10max.bowwer - Pokud to bude za dobrou cenu, nebude to nejak extra hnusny..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínKarolína Machová - trénink zad a bice...
JitkaM (17:22) • Já si myslím, že s těmi soutěžemi je to hodně individuální... Obecně kategorie bikini f...
magazínKarolína Machová - trénink zad a bice...
Klára (16:49) • A kolik jich znáš, že tohle tvrdíš? A nebo jinak, po jaké době jsou schopni jezdit na s...
magazínKarolína Machová - trénink zad a bice...
Cornero (16:43) • ono za vse hovori uz to po jak dlouhe dobe cviceni dokazou bikni jezdit na republikove...
magazínKarolína Machová - trénink zad a bice...
Cornero (16:32) • Ja osobne jsem se svym vzhledem spokojeny i kdyz kazdej by chtel byt furt trochu vetsi...
magazínKarolína Machová - trénink zad a bice...
JitkaM (14:59) • Nesouhlasím .-) V kategorii bikini fitness závodím a řekla bych, že v posilovně docela...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údaje
Copyright © 2010-2018 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2018 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra